ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ

ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ Επιμέλεια: Θανάσης Τσακίρης

  • 2. Πλάτων και Χριστιανοί θεολόγοι ⚫Οι γνώσεις κι οι ιδέες υπάρχουν «εκεί έξω» και πρέπει τις ανακαλύψουμε και όχι να τις δημιουργήσουμε εμείς οι άνθρωποι. ⚫Οι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού κατέστρεψαν τις βεβαιότητες και τις απόλυτες αλήθειες των Πλατωνικών και των Χριστιανών κι έδωσαν προτεραιότητα στην επιστήμη ως τρόπο εξήγησης και πηγή γνώσης. ⚫Οι άνθρωποι γίνονται οι δημιουργοί γνώσης και ιδεών.
  • 3. Υποκείμενο και αντικείμενο ⚫Τζων Λοκ: η γνώση του αποκτάται με τις αισθήσεις, άρα είναι εξαρτώμενη από την αίσθηση και το αντικείμενο. ⚫Ιμμάνουελ Καντ: η γνώση είναι αποτέλεσμα μιας ενεργούς διαδικασίας κι όχι μια παθητική απορρόφηση των δεδομένων.
  • 4. Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η «ΨΕΥΔΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» ⚫Οι ιδέες δεν είναι ανεξάρτητες από τις υλικές και ιστορικές περιστάσεις. ⚫Οι κυρίαρχες ιδέες σε όλες τις κοινωνίες είναι οι ιδέες της εκάστοτε άρχουσας τάξης. ⚫Αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικό χαρακτήρα των κοινωνικών σχέσεων στο πλαίσιο του καπιταλισμού είναι, επί της ουσίας, η στρεβλή αντανάκλαση των σχέσεων παραγωγής, η μυστηριακότητα (mystification) της αγοράς. ⚫Η παρουσίαση των σχέσεων αγοράς ως ισότητα αποκρύπτει τις δομές του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης του προλεταριάτου.
  • 5. Άρα ο Μαρξ… …θεωρεί την ιδεολογία ως: ⚫Ιδέες που είναι συνεκτικές αφηγήσεις για τον κόσμο που νομιμοποιούν την κυριαρχία της κυρίαρχης (εν προκειμένω της αστικής) τάξης ⚫Οι κοσμο-αντιλήψεις είναι συστηματικό αποτέλεσμα των δομών και λειτουργιών του καπιταλιστικού τρόπος παραγωγής και μας οδηγούν σε ανεπαρκή κατανόηση του κοινωνικού κόσμου.
  • Διαβάστε τη συνέχεια: ιδεολογίες
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: