Βιβλιογραφία 5

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Εκδ. Εστία
«Ποιος είναι λοιπόν ο σκοπός ενός βιβλίου με την επιγραφή «Εισαγωγή στη Φιλοσοφία» το καταλαβαίνει κανείς εύκολα. Θα μας βοηθήσει να κάνουμε την πρώτη γνωριμία με τη φιλοσοφία, να μάθουμε το περιεχόμενό της, τα προβλήματά της και τα μέσα που μεταχειρίζεται για να τα λύσει. Φυσικά, δεν είναι διαφορετικό το έργο μιας Εισαγωγής στα Μαθηματικά, στην Ιστορία, στη Βοτανική ή στα Παιδαγωγικά. Με τη διαφορά πως από τα παλιά χρόνια ένιωσαν επιτακτικά την ανάγκη μιας πραγματείας που να χρησιμεύει για πρώτος οδηγός στα κατατόπια της φιλοσοφίας. Εισαγωγές στη φιλοσοφία είτε σε φιλοσοφικά ζητήματα έχουμε από την αρχαιότητα. Το 18ο αιώνα είναι πολύ συνηθισμένος ο τίτλος αυτός, και στα χρόνια μας κυκλοφορούν πολλά βιβλία με το όνομα αυτό στην παγκόσμια βιβλιαγορά. Επίσης βλέπουμε πολύ συχνά μαθήματα με αυτόν τον τίτλο στα πανεπιστημιακά προγράμματα. Τι είναι εκείνο που κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της εισαγωγής στη φιλοσοφία; Στην ερώτηση αυτή συνηθίζουν να απαντούν: γιατί η φιλοσοφία είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, κάτι πολύπλοκο και ακαθόριστο και χρειάζεται οδηγό στα πρώτα βήματα». (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ)
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η ΖΩΗ, ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ
HEILBRONER ROBERT
Εκδ. Κριτική
«ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» είναι ένα κλασικό best seller που όχι μόνο μάς επιτρέπει να δούμε την ιστορία μας σε βάθος, αλλά μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα την εποχή μας. Το θέμα του είναι το κοινό ενδιαφέρον των μεγάλων της οικονομικής σκέψης: η προσπάθεια κατανόησης του τρόπου λειτουργίας μιας καπιταλιστικής κοινωνίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
3. Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ
4. ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΜΑΣ ΜΑΛΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΡΙΚΑΡΝΤΟ
5. ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΟΥΤΟΠΙΚΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
6. ΤΟ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
7. Ο ΒΙΚΤΟΡΙΑΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
8. Η ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΘΟΡΣΤΑΪΝ ΒΕΜΠΛΕΝ
9. ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΜΕΙΝΑΡΝΤ ΚΕΙΝΣ
10. ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΟΖΕΦ ΣΟΥΜΠΕΤΕΡ
11. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΣ ΑΤΛΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
NICOLA UBALDO
Εκδ. Ενάλιος
Ένας ολοκληρωμένος «χάρτης» που αποτυπώνει τη λεγόμενη Δυτική Σκέψη από τους Προσωκρατικούς μέχρι και την εποχή μας, εξετάζοντας περιεκτικά και χωρίς ανούσιες μακρυγορίες όλα τα μεγάλα φιλοσοφικά ρεύματα. Ξεκινώντας από την αρχαιότερη όλων των λατρειών που εμπεριείχε και ισχυρά φιλοσοφικά στοιχεία, τη λατρεία της «Μητέρας Θεάς» και καταλήγοντας στο «Μεταμοντέρνο», εξετάζονται 280 φιλοσοφικές αρχές με τη χρονολογική σειρά κατά την οποία έκαναν την εμφάνισή τους ή παρεμβάλλονται τη στιγμή κατά την οποία το έργο τους είχε τη μεγαλύτερη επίδραση. Ένας νέος και ενδιαφέρων τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξερευνήσουμε τον υπέροχο καρποφόρο Κόσμο της Φιλοσοφίας. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: