Βιβλιογραφία 8

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΠΕΜΠΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
WEBER MAX
Εκδ. Σαββάλα (Σειρά: Κοινωνικές Επιστήμες)
(. . .) Ο πέμπτος τόμος απαρτίζεται από μια δέσμη κειμένων τα οποία συναρθρώνονται υπό τον γενικό τίτλο «Εξουσία». Πρόκειται για αναλύσεις της ώριμης περιόδου του Γερμανού συγγραφέα, στις οποίες παρατίθενται τα δομικά και ιστορικά στοιχεία του φαινομένου της γραφειοκρατικής εξουσίας, του φεουδαλισμού και του πατρογονισμού, της γένεσης και ανάπτυξης του χαρίσματος, της συγκρότησης της πειθαρχίας ως στοιχείου συστατικού της εξουσίας, της διαδικασίας του εκδημοκρατισμού στη νεωτερικότητα, της σχέσης κράτους και ιεροκρατίας κ.ά. Με τις παραθέσεις αυτές ο Weber στοιχειοθετεί μια εξέταση του εξουσιαστικού φαινομένου εις βάθος, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα τη σχέση αυτού του επιστημονικού πεδίου με άλλα αντίστοιχα, όπως η θρησκεία, το δίκαιο και η οικονομία. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Η ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
STRANGE SUSAN
Εκδ. Παπαζήσης
(. . .) Το ανά χείρας βιβλίο της S. Strange είναι ένα βιβλίο γραμμένο από μια θεωρητικό της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και πραγματεύεται προβλήματα διεθνών σχέσεων, έχει όμως ως γνωστικό στόχο την εξουσία, το ίδιο ως power και ως authority, γεγονός που τη φέρνει κοντά στην πολιτική κοινωνιολογία. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών επαναθέτει τα προβλήματα της εξουσίας γενικά σε ένα άλλο επίπεδο, δίνοντάς τους μια άλλη διάσταση. Έτσι, οι βασικές κοινωνικές επιστήμες (πολιτική και οικονομία) διαμορφώνουν το γενικό πλαίσιο, εντός του οποίου με τη συνεπικουρία των άλλων κοινωνικών επιστημών, της κοινωνιολογίας, της γεωγραφίας, του δικαίου, οι διεθνείς σχέσεις οφείλουν να ερευνούν το αντικείμενό τους. Για τους λόγους αυτούς το βιβλίο της S. Strange »Η Υποχώρηση του Κράτους» είναι απαραίτητο τόσο στους πολιτικούς επιστήμονες όσο και στους οικονομολόγους και τους μελετητές των διεθνών σχέσεων. Θα έλεγα προ πάντων στους τελευταίους. (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ – Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙ ΗΓΕΣΙΑΣ
MACHIAVELLI NICOLLO
Εκδ. Παπασωτηρίου
(…) Το πρώτο από τα σημαντικά έργα που έγραψε ο Μακιαβέλι την περίοδο της πολιτικής του εξορίας έμελλε να γίνει το «σήμα κατατεθέν» του, αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με το όνομά του: «Ο Ηγεμόνας». (…) Σε μια επιστολή προς το φίλο και πρώην συνάδελφό τους Φραντσέσκο Βετόρι (Francesco Vettori), με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου του 1513, ο Μακιαβέλι περιγράφει το συγκεκριμένο πόνημά του ως «… ένα μικρό βιβλίο De principatibus» (αναφερόμενος στον αρχικό, λατινικό τίτλο του Ηγεμόνα»), σκοπός του οποίου είναι να «… εξετάσει τι είναι μία ηγεμονία, πόσα διαφορετικά είδη ηγεμονιών υπάρχουν, πώς αποκτιούνται, πώς διατηρούνται και γιατί χάνονται». Ο Μακιαβέλι αρνείται ότι οι ουσιώδεις διδαχές του έργου του είναι απόρροια της δικής του σκέψης• αντ’ αυτού, τις παρουσιάζει σαν σταχυολογήματα από μια πλασμένη στη φαντασία του «συζήτηση» μεταξύ μελών «… αρχαίων συνάξεων ανδρών του παρελθόντος», οι οποίοι τον καλούν ν’ ακούσει τα λεγόμενά τους, και μάλιστα του επιτρέπουν «να τους ρωτήσει γιατί έδρασαν όπως έδρασαν, κι αυτοί, από ευγένεια, του απαντούν». (…) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: