Βιβλιογραφία 10

ΕΞΟΥΣΙΑ, ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
FOUCAULT MICHEL
Εκδ. Ύψιλον
Οι συνεντεύξεις που παρουσιάζονται πιο κάτω αποτελούν μια εξαιρετική εισαγωγή στον προβληματισμό ενός από τους μεγαλύτερους στοχαστές της εποχής μας. Η μετάφραση της δεύτερης και της τέταρτης έγινε από τα γαλλικά (βλ. De Sartre a Foucault, Vingt ans de grands entretiens dans le Nouvel Observateur, Παρίσι, Hachette, 1984), ενώ η μετάφραση των υπόλοιπων από τα αγγλικά (βλ. P. Rabinow, [ed.], The Foucault Reader, Νέα Υόρκη, Pantheon Books, 1984). Με βάση τα στοιχεία που δίνονται αμέσως μετά τον τίτλο κάθε συνέντευξης ο αναγνώστης μπορεί να βρει τις πρώτες δημοσιεύσεις τους στη βιβλιογραφία που παρατίθεται στο τέλος και που οφείλεται στον Jacques Lagrange (βλ. Michel Foucault: Du monde entier, Critique, αρ. 471-472, 1986). Επίσης εδώ μπορεί να βρει και τα έργα στα οποία αντιστοιχούν οι αγγλικοί και οι ελληνικοί τίτλοι που αναφέρονται στα κείμενα. (Ζήσης Σαρίκας, από την παρουσίαση της έκδοσης)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΞΟΥΣΙΑ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΗΛΙΑΣ
Εκδ. Κριτική
Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο αναφέρεται σε θεμελιώδη ζητήματα και πλευρές της κοινωνικής πραγματικότητας, με βάση το πολύπλευρο και σύνθετο έργο του Μορίς Γκοντελιέ. Κεντρικό θέμα του είναι η διερεύνηση του χαρακτήρα και του ρόλου του οικονομικού, του πολιτικού και του ιδεολογικού παράγοντα στην κοινωνική εξέλιξη. Επιδιώκει να μεταφέρει, με κριτικό τρόπο, έναν πλούσιο κοινωνικό προβληματισμό στο αναγνωστικό κοινό και να συμβάλει στη διεπιστημονική ενημέρωσή του. Στο δεύτερο μέρος διερευνάται το ζήτημα της ορθολογικότητας και της ανορθολογικότητας στην οικονομία. Η συνήθης προσέγγιση του ζητήματος της ορθολογικότητας είναι ιδεολογική κι αυτό μας οδηγεί να αποδεχθούμε την ύπαρξη μιας κοινωνικής ορθολογικότητας, μία πλευρά της οποίας είναι η οικονομική ορθολογικότητα – γεγονός που ανατρέπει τα ίδια τα θεμέλια της κυρίαρχης οικονομικής. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ΕΞΟΥΣΙΑ, ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ
LUKES STEVEN

Εκδ. Σαββάλα (Σειρά: Κοινωνικές Επιστήμες)

Η εξουσία αποτελεί θεμελιώδη έννοια στις κοινωνικές επιστήμες. Πριν από περίπου τριάντα χρόνια ο Steven Lukes δημοσίευσε ένα μικρό βιβλίο στο οποίο πρότεινε τη δική του «ριζοσπαστική θεώρηση» για την εξουσία. Το έργο αυτό αποτέλεσε σταθμό στη μελέτη του ζητήματος και υποχρεωτικό ανάγνωσμα για όσους θεωρητικά ή ακόμη και πρακτικά ασχολούνται με την «εξουσία». (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: