ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΝΤΙΝΤΕΡΟ
DIDEROT DENIS
Εκδ. Καστανιώτης
Τιμή για το ανθρώπινο πνεύμα ο Denis Diderot (1713-1784). Καύχημα της Γαλλίας, υπέρλαμπρος εκπρόσωπος του Διαφωτισμού, εμπνευστής και εισηγητής πολλών νέων ιδεών, με την πιο πολύτροπη και πολυσχιδή έννοια των όρων, που, με την κομψότητα του ύφους του, την προσωπική του γοητεία, την ευστροφία που απαιτείται για τη μετάδοση των ιδεών, κατόρθωσε να επιβάλει με την ακαταμάχητη επιχειρηματολογία του νέες απόψεις ή διορθωτικές αντιλήψεις. Κυρίαρχο στοιχείο, η πρακτικότητα της σκέψης του. Προάγγελος εποχών και πρώιμος εκφραστής τους, προηγήθηκε της δικής του φθάνοντας πρωτοπόρος ως τη δική μας, ώστε να επιτρέπεται να του αποδίδεται η σπάνια επιβράβευση του ότι «ακόμη και σήμερα » βρίσκεται εξακολουθητικά κοντά μας. (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

ΚΛΑΣΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
IRWIN TERENCE
Εκδ. Πολύτροπον
Στο βιβλίο εξετάζονται οι σημαντικότερες φιλοσοφικές σχολές της αρχαιότητας – οι Προσωκρατικοί, ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Στωικισμός, ο Επικουρισμός, ο Νεοπλατωνισμός – καθώς και άλλοι σημαντικοί διανοητές, όπως οι τραγικοί ποιητές, οι ιστορικοί και οι συγγραφείς ιατρικών πραγματειών της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και οι πρώτοι συγγραφείς του Χριστιανισμού. Ο Irwin συζητά ζητήματα φιλοσοφικού ενδιαφέροντος, όπως η ηθική, η θεωρία της γνώσης, η φιλοσοφία του νου και η φιλοσοφική θεολογία εντός του πνευματικού και ιστορικού πλαισίου τους. Το βιβλίο καλύπτει πολλές από τις σημαντικότερες περιοχές της αρχαίας σκέψης και τονίζει την ποικιλομορφία και τη συνέχεια της φιλοσοφικής σκέψης μετά τον Αριστοτέλη. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ‘Η ΑΡΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ROUSSEAU JEAN-JACQUES
Εκδ. Πόλις
Λίγα έργα έχουν επηρεάσει τόσο πολύ την πολιτική σκέψη όσο το Κοινωνικό συμβόλαιο του Ρουσσώ, το ευαγγέλιο της Γαλλικής Επανάστασης. Ο συγγραφέας του, υπογράφοντας ως πολίτης της Γενεύης, δίνει τους όρους και την πλήρη αρχιτεκτονική μιας δημοκρατικής πολιτείας. Το έργο τοποθετείται σε ορισμένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα: ποιες είναι οι καταστατικές αρχές μιας πολιτείας δικαίου, πώς λειτουργούν οι θεσμοί της, και πως η ηθική συνδέεται με την αποτελεσματική πράξη.
Βασική συμβολή του Κοινωνικού συμβολαίου ήταν ότι απέδωσε την πηγή της κυριαρχίας στον λαό, όπως έχει κατοχυρωθεί ως πρώτη αρχή δικαίου, η οποία μάλιστα θα πρέπει να παραμένει στον ίδιο το λαό. Η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά συνδέει την πράξη με τη θεωρία, ασκώντας την ικανότητα του πολίτη να γενικεύει, να κρίνει σύμφωνα με το γενικό συμφέρον. Με τη ρουσσωική πολιτική εισάγονται οι προϋποθέσεις εφαρμογής του λόγου: η ενότητα βούλησης και νόμου. Ο νόμος ισχύει επειδή οι πολίτες γνωρίζουν να ξεχωρίζουν το δημόσιο αγαθό από το επιμέρους συμφέρον• η ζωή στη ρουσσωική πολιτεία διδάσκει τη συναίνεση μέσα από σχέσεις ελευθερίας, ισότητας, ανεκτικότητας και αλληλοσεβασμού. (Βασιλική Γρηγοροπούλου – από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: